Ciasto stefanka
Opublikowano: 02.05.2021 r.
Herbatniki, mleko i kasza manna to trio, które tworzy podstawę ciasta stefanki. Do tego dodajemy masło roślinne i cukier, które łączą całość w pyszną masę. Nie zapominajmy też o dodatku kakao, który dodaje delikatnego, czekoladowego smaku i elegancji temu prostemu deserowi.
Składniki dla 10 porcji:
- Wiórki kokosowe - 50 g
- Herbatniki - 200 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Cukier - 300 g
- Masło roślinne - 300 g
- Kasza manna - 200 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na nim warstwę herbatników.
- Litr mleka, 200 gram masła, 200 gram cukru oraz 25 gram kakao zagotuj w garnku do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
- Następnie do mleka i pozostałych składników dodaj kaszę manną i gotuj około 5 minut cały czas mieszając.
- Na herbatniki z blaszce wylej gorącą masę ciasta.
- Na wierzchu masy ułóż drugą warstwę herbatników (lekko przyciskaj każdy z nich).
- 100 gram masła, 100 gram cukru i 25 gram kakao umieść z małym garnuszku. Składniki doprowadź do wrzenia (ważnej by masło całkowicie się rozpuściło).
- Gotową polewą czekoladową polej wierzch ciasta i posyp je wiórkami kokosowymi.
- Ciasto odstaw do całkowitego stężenia masy.
Komentarz dietetyka
CIasto stefanka to doskonała propozycja na smaczny deser. Pamiętaj jednak, że jest to danie wysokokaloryczne, dlatego powinno występować w twojej diecie raczej sporadycznie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny