Ciasto snikers z orzechami
Opublikowano: 23.08.2021 r.
Mąka pszenna, masa krówkowa, orzechy włoskie, jajka i masło - to tylko niektóre ze składników, które sprawiają, że ciasto Snickers z orzechami to prawdziwa uczta dla podniebienia. Idealne połączenie słodkości masy krówkowej i chrupiących orzechów w połączeniu z delikatnym ciastem tworzy niezapomniane doznania smakowe.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Mleko 2% - 730 ml
- Miód - 25 g (1 łyżka)
- Masa krówkowa - 200 g (pół puszki)
- Orzechy włoskie - 200 g
- Budyń (proszek) - 80 g (2 szt)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, sitko, rondelek
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj posiekane masło. Wbij 2 jajka i 2 żółtka. Wlej 2 łyżki mleka i dodaj miód. Wsyp odrobinę cukru waniliowego. Całość zagnieć rękami i podziel na 3 blaty.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż na nią jeden z blatów. Piecz piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Postępuj tak samo z każdym kolejnym blatem ciasta. Gotowe ciasto wyciągnij i ostudź.
- 500 ml mleka przelej do garnka i zagotuj. W pozostałej części rozmieszaj budynie i przelej je do gotującego się mleka. Dodaj 3 łyżki cukru pudru i dobrze wymieszaj. Gdy budyń będzie gęsty zdejmij go z palnika i ostudź.
- Na spodzie patery ułóż pierwszy blat ciasta i wyłóż na niego 1/3 budyniu. Przykryj go kolejną warstwą kremu budyniowego i blatem ciasta. Następnie wyłóż ostatnią partię budyniu i ciasta.
- W rondelku roztop masę kajmakową i dodaj do niej posiekane orzechy.
- Całość podgrzej i rozprowadź na wierzchu ciasta.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny