Ciasto snikers
Opublikowano: 08.04.2021 r.
Herbatniki, masa krówkowa, orzechy włoskie, masło i budyń - to składniki, które sprawią, że ciasto snikers podbije Twoje podniebienie. Kruche ciasteczka, karmelowa słodycz, chrupiące orzechy, aksamitny krem budyniowy i dodatek maślanego smaku - wszystko razem tworzy niezapomnianą kombinację smaków, której na pewno nikt się nie oprze.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 450 g (4,5 małe opakowania)
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania)
- Mleko 2% - 500 ml (2 szklanki)
- Masa krówkowa - 460 g (1 puszka masy)
- Orzechy włoskie - 100 g
- Masło - 200 g (1 mała kostka)
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rózga
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie ułóż ciasno herbatniki.
- Połowę mleka wlej do małego garnuszka i zagotuj. Drugą część wymieszaj z proszkiem budyniowym, najlepiej o smaku waniliowym i cukrem i dodaj, gdy mleko w garnuszku zagotuje się. Mieszaj intensywnie, aż budyń zgęstnieje. Następnie zostaw do ostudzenia.
- W dużej misce ucieraj na średnich obrotach miksera masło z masą budyniową. Budyń dodawaj do masła małymi porcjami. Do tak powstałej masy dodaj również masę kajmakową i dokładnie wymieszaj.
- Masę budyniową wyłóż na warstwę herbatników. Następnie dodaj dwie kolejne warstwy herbatników i masy.
- Orzechy włoskie upraż i drobno posiekaj. Posyp wierzch ciasta orzechami. Ciasto wsadź do lodówki i schładzaj przez minimum 3h.