Ciasto snickers bez pieczenia
Opublikowano: 27.04.2021 r.
Czekolada, masa krówkowa, orzechy arachidowe – to trio, które sprawia, że ciasto snickers bez pieczenia jest po prostu nieziemskie! Dodaj do tego herbatniki, mleko i budyń, i gotowe – masz przepyszne słodkie cudo, które zachwyci każdego łasucha. Wystarczy kilka składników, żeby stworzyć ten mały raj na talerzu.
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 200 g (1 duże opakowanie)
- Czekolada mleczna - 150 g (1,5 tabliczki)
- Mleko 1,5% - 700 ml (3 niepełne szklanki)
- Budyń (proszek) - 120 g (2 opakowania)
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Masa krówkowa - 400 g (1 puszka)
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 75 g (3 garście)
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- garnek, robot kuchenny, mikser, duża miska, rózga, folia spożywcza, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym. Dodaj do nich 75 gramów roztopionej czekolady.
- Herbatniki wyłóż na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj i odstaw do lodówki.
- Zagotuj 2 szklanki mleka a w 1 szklance rozpuść 2 opakowania budyniu waniliowego. Jeśli budyń jest bez cukru posłodź według zaleceń producenta.
- Do gotującego się mleka dodaj mleko z budyniem i energicznie mieszaj rózgą. Doprowadź do bulgotania.
- Wierzch budyniu przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- Masło o temperaturze pokojowej ubij na puszystą i jasną masę za pomocą miksera.
- Do masła dodawaj po łyżce budyniu i ubijaj.
- Gotową masę wylej na schłodzony spód.
- Ciasto pozostaw na godzinę w lodówce.
- Na wierzch wylej masę krówką, polej 75 g roztopionej czekolady i wysyp orzechy.
Komentarz dietetyka
Ciasto snickers jest ciastem na zimno przygotowanym z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta, raz na jakiś czas, na pewno nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki