Ciasto śmietankowe
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, śmietanka kremowa i mascarpone to główni bohaterowie w tym przepisie na ciasto śmietankowe. Te składniki sprawiają, że wypiek jest niezwykle puszysty i kremowy. Dodatek mąki pszennej oraz odrobiny proszku do pieczenia gwarantuje idealną strukturę, a cukier i cukier puder dodają słodkości, tworząc niezapomniany smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Śmietanka kremowa 36% - 300 ml
- Mascarpone - 200 g
- Cukier puder - 50 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Dobrze schłodzoną śmietankę, mascarpone i cukier puder przekładamy do jednej miski
- Za pomocą miksera mieszamy całość do momentu uzyskania jednolitego kremu.
- Biszkopt podziel na 2 części i przełóż kremem.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera dość sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny