Ciasto śliwkowe z kruszonką
Opublikowano: 11.02.2023 r.
Masło, mąka pszenna, cukier, jajka i oczywiście soczyste śliwki - to główne składniki Ciasta śliwkowego z kruszonką, które wypełni twój dom cudownym zapachem. Delikatne ciasto, słodkie śliwki i chrupiąca kruszonka tworzą idealną kombinację na każdą okazję.
Składniki dla 20 porcji:
- Masło - 300 g
- Mąka pszenna typ 1850 - 400 g
- Cukier - 300 g
- Jajko - 4 szt.
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Śliwki - 600 g
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha
Przepis krok po kroku
- Przygotuj kruszonkę: Roztop 100 g masła, następnie odstaw do wystudzenia. Wymieszaj z mąką (150 g) i cukrem (100 g). Włóż do lodówki.
- W międzyczasie przygotuj foremkę do ciasta, wysmaruj lekko boki masłem i wyłóż papier do pieczenia.
- Śliwki przemyj, usuń pestki i przekrój na połówki.
- Przygotowanie ciasta: ucieraj mikserem 200 g masła i cukru do uzyskania puszystej masy. Następnie wbijaj stopniowo jajka, cały czas ucierając. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Gotowe ciasto wyłóż do foremki, rozłóż pokrojone śliwki i posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 60 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto możesz posypać cukrem pudrem.
~ Patrycja Kaminiecka, dietetyk