Ciasto shrek bez pieczenia
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Mascarpone, galaretka, gorzka czekolada i biszkopty to klucz do sukcesu przy przygotowywaniu ciasta Shrek bez pieczenia. Ten przepis nie wymaga piekarnika, a ciasto zachwyca swoją konsystencją i smakiem. Śmietanka kremowa oraz odrobina cukru dopełniają całość, tworząc doskonałą kombinację na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mascarpone - 500 g
- Galaretka - 150 g
- Czekolada gorzka - 150 g
- Biszkopty - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 150 g (1 niepełna szklanka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia, folia spożywcza
Przepis krok po kroku
- W gorącej wodzie (500 ml) rozpuść galaretkę.
- Schłodź ją w lodówce.
- W misce umieść serek mascarpone i wlej śmietanę, dodaj lekko stężałą galaretkę oraz cukier i zmiksuj.
- Masę schłodź w lodówce.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Blaszkę wyłóż folią spożywczą i wyłóż na jej spodzie warstwę biszkoptów.
- Na biszkopty wyłóż połowę masy z galaretką.
- Na masę wyłóż biszkopty i przykryj je drugą połową masy.
- Na jej wierzch wyłóż ciasta i polej je czekoladą gorzką.
- Ciasto schłodź w lodówce przez 5 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto shrek bez pieczenia to słodki domowy wyrób zawierający duża ilość łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Ciasto powinniśmy spożywać maksymalnie dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny