Ciasto salceson z jabłkami
Opublikowano: 16.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, olej rzepakowy, kakao i soczyste jabłka – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować ciasto salceson z jabłkami. Prosty, a zarazem efektowny wypiek, który świetnie sprawdzi się na deser lub popołudniową przekąskę przy kawie. Za sprawą jabłek ciasto jest wilgotne i pełne smaku, a kakao dodaje mu wyjątkowego charakteru.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 100 g
- Olej rzepakowy - 70 ml
- Kakao 16% (proszek) - 20 g (4 łyżeczki)
- Jabłko - 500 g
- Przyprawy - soda, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Jabłka obierz, usuń z nich gniazda nasienne oraz pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka ubij z cukrem na gładką i puszystą masę. Mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon połącz. Mieszankę dodawaj stopniowo do miski z jajkami i dalej miksuj na małych obrotach. Na koniec małym strumieniem wlej olej. Mieszaj całość za pomocą miksera do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj wcześniej przygotowane jabłka i wymieszaj składniki szpatułką.
- Ciasto przelej do blaszki. Piecz w piekarniku około 60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk