Ciasto salceson
Opublikowano: 27.01.2022 r.
Jajka, mąka pszenna, olej rzepakowy, jogurt grecki, kakao i soczyste jabłka – oto gwiazdy tego nietypowego ciasta. Ciasto salceson to połączenie intensywnie czekoladowego smaku z orzechową nutą i orzeźwiającymi kawałkami jabłek. Idealne, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę czymś nowym i pysznym przy stole.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (2 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 100 ml
- Jogurt grecki 0% tłuszczu - 100 ml
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 lyżki)
- Jabłko - 500 g
- Orzechy włoskie - 60 g
- Przyprawy - soda, cynamon, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, blaszka do pieczenia, sitko, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy na małe kawałki.
- Jajka ubijamy z cukrem na gładką i puszystą masę. Następnie dodajemy olej i jogurt naturalny. Ponownie miksujemy całość do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kakao. Mieszankę przesiewamy przez sitko do masy z jajkami. Całość mieszamy szpatułką do połączenia się składników.
- Pod koniec dodajemy pokrojone jabłka oraz pokruszone orzechy. Ponownie mieszamy całość.
- Masę przelewamy do blaszki. Ciasto pieczemy około 50 minut w temperaturze 170 stopni C.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk