Ciasto runo leśne
Opublikowano: 10.04.2021 r.
Szpinak, olej rzepakowy, mascarpone i granat to kluczowe elementy ciasta runo leśne. Szpinak nadaje ciastu nietypowy zielony kolor, a olej rzepakowy sprawia, że jest wilgotne. Krem na bazie mascarpone i śmietanki kremowej doskonale podkreśla smak, a granat dodaje egzotycznego akcentu. Efekt końcowy jest nie tylko smaczny, ale też wygląda niesamowicie.
Składniki dla 10 porcji:
- Szpinak - 450 g
- Olej rzepakowy - 150 ml
- Cukier - 200 g
- Jajko - 3 szt. (Użyj ciepłych jaj, ogrzej je przed użyciem)
- Mąka pszenna typ 550 - 250 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier puder - 50 g
- Granat - 200 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią, proszek do pieczenia, śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, sitko, miska, blaszka do pieczenia 24 cm średnica
Przepis krok po kroku
- Szpinak umyj i włóż do garnka. Podgrzewaj chwilkę, aż woda wyparuje. Następnie zblenduj szpinak na gładką masę przy użyciu blendera.
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni C.
- Jajka wbij do miski, dodaj do nich cukier i ubij z nich puszystą, jasną masę.
- Następnie do masy jajecznej wlej cienkim strumieniem olej, ciągle miksując masę.
- Do otrzymanej masy dodaj mus ze szpinaku i połącz składniki w jednolitą masę przy pomocy miksera.
- Mąkę przesiej na sitku i wymieszaj z dwoma łyżeczkami proszku do pieczenia.
- Mąkę przesyp do masy jajecznej i dokładnie zmiksuj je do uzyskania jednolitej masy.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, wlej do niej masę szpinakową i piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez około 45 minut (przy pomocy patyczka możesz sprawdzić czy ciasto jest gotowe - patyczek po wyciągnięciu z ciasta powinien być suchy).
- Upieczone ciasto pozostaw do wystygnięcia.
- Do miski włóż schłodzony serek mascarpone i śmietankę 30%, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy - całość ubijaj mikserem kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość i będzie puszysta. Pod koniec miksowania dodaj śmietan-fix.
- Przestudzone ciasto przekrój na dwie części.
- Dolną część ciasta ułóż na talerzu, wyłóż na nią cały krem mascarpone i dokładnie rozsmaruj.
- Z górnej części ciasta wybierz łyżeczką zielony środek, delikatnie go rozdrobnij i posyp krem z mascarpone.
- Gotowe ciasto udekoruj ziarnami granatu.