Ciasto rafaello z mascarpone
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i wiórki kokosowe – to trio, które robi największą robotę w cieście rafaello z mascarpone. Wyobraź sobie puszyste warstwy delikatnego biszkoptu, przełożone kremowym nadzieniem z serkiem mascarpone i śmietanką, a wszystko to posypane wiórkami kokosowymi. Ten deser to czysta rozkosz dla podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mascarpone - 500 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Wiórki kokosowe - 80 g
- Cukier puder - 80 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut
- Biszkopt podziel na 2 równe części.
- Śmietankę ubij z cukrem na sztywno. Dodaj do niej mascarpone i połącz. Dorzuć również wiórki i wymieszaj łyżką.
- Gotowe ciasto przekładaj masą.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny