Ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i ziemniaczana, masło, budyń w proszku, wiórki kokosowe, cukier puder – to kluczowe składniki, które tworzą niesamowite ciasto rafaello na biszkopcie z kremem budyniowym. Biszkoptowa baza łączy się z delikatnym kremem budyniowym i aromatycznymi wiórkami kokosowymi, tworząc deser, który trudno zapomnieć.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 550 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Masło - 250 g
- Budyń (proszek) - 80 g
- Wiórki kokosowe - 80 g
- Cukier puder - 80 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut
- Biszkopt podziel na 2 równe części.
- 750 ml mleka zagotuj z cukrem pudrem.
- Resztę mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, a następnie wlej do gotującego się mleka. Gotuj do zgęstnienia.
- Masło utrzyj na pianę. Dodaj do niego małymi porcjami budyń, cały czas ucierając. Na koniec wrzuć wiórki i wymieszaj.
- Ciasto przełóż masą.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny