Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą
Opublikowano: 13.09.2024 r.
Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą to opcja idealna na wszelkiego rodzaju eleganckie przyjęcia. Ciasto pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Śmietanka kremowa 30% - 660 g
- Wiórki kokosowe - 180 g
- Czekolada biała - 150 g
- Mascarpone - 250 g
- Żelatyna - 16 g
- Cukier - 150 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, rondelek
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek do różnych naczyń.
- Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem cukru.
- Do białek dodawaj po 1 żółtku, ciągle ubijając.
- Dodaj mąkę, skrobię i wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż na blachę zabezpieczoną papierem do pieczenia.
- Piecz 40 minut w 180 stopniach lub do suchego patyczka. Następnie ostudź i przekrój na 2 blaty.
- W międzyczasie przygotuj krem. Wlej śmietankę do rondelka.
- Powoli wrzucaj połamaną białą czekoladę i wymieszaj.
- Dodaj do kremu 1 szklankę wiórków kokosowych.
- Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, ostudź i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Biszkopt przełóż masą - większą część rozłóż pomiędzy dwa blaty, małą część rozłóż na wierzch ciasta.
- Ciasto udekoruj pozostałymi wiórkami.
Komentarz dietetyka
To deser, który zawiera sporo cukru i kalorii, nie powinien więc gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny