Ciasto rafaello na biszkopcie
Opublikowano: 28.10.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, śmietanka kremowa, wiórki kokosowe, biała czekolada i mascarpone - te składniki tworzą bazę dla wyjątkowego ciasta rafaello na biszkopcie. Delikatny biszkopt, krem z nutą kokosa i białej czekolady oraz aksamitny mascarpone sprawiają, że to ciasto staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 660 g
- Wiórki kokosowe - 200 g
- Czekolada biała - 300 g
- Mascarpone - 250 g
- Żelatyna - 16 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, miseczka, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
Przepis krok po kroku
- Piekarnik nagrzej do temperatury 185 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Biszkopt: oddziel żółtka od białek.
- W dużej misce ubij na sztywno białka z dodatkiem cukru.
- Dodawaj stopniowo żółtka, miksując cały czas.
- Wsyp mąkę, ale wymieszaj teraz już łyżką, nie mikserem.
- Przelej ciasto na blaszkę i wstaw do piekarnika na około 25 minut (do suchego patyczka).
- Upieczony biszkopt ostudź.
- Krem: w garnku umieść 160 ml śmietanki, dodaj 250 g czekolady oraz połowę wiórków kokosowych.
- Podgrzej całość, by wszystko się rozpuściło i połączyło. Nie zagotuj!
- Całość wystudź, ma być zimne.
- Ubij pozostałą śmietankę. Gdy będzie ubita, dodaj mascarpone, wiórki (zostaw około 50 g wiórek do posypania na wierzch) oraz masę z czekoladą.
- Delikatnie wymieszaj mikserem.
- Rozpuść żelatynę w 75 ml gorącej (ale nie za bardzo) wody.
- Chłodną żelatynę dodaj do kremu i wymieszaj.
- Biszkopt podziel na 2 płaty.
- Pierwszy płat nasącz na przykład naparem z kawy albo z herbaty. Posmaruj go połową kremu.
- Nałóż drugi płat biszkoptu na krem i zrób to samo: nasącz go i posmaruj kremem.
- Wierzch ciasta posyp wiórkami.
- Resztę czekolady posiekaj albo zetrzyj na tarce i również wyłóż na wierzch.
- Ciasto należy schłodzić kilka godzin.
Komentarz dietetyka
Przepis na to ciasto jest wysokokaloryczny. Ma średni indeks glikemiczny i sporą zawartość cukru i tłuszczu nasyconego.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości