Ciasto rafaello
Opublikowano: 09.04.2021 r.
Herbatniki, masło, wiórki kokosowe, mleko i budyń – to tylko niektóre z podstawowych składników, które sprawiają, że ciasto rafaello jest tak pyszne. Przepis łączy chrupiący spód z delikatnym budyniowym kremem, obficie posypanym kokosem. To ciasto to prosta, a zarazem efektowna propozycja na każdy deserowy stół.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 550 g
- Masło - 150 g
- Wiórki kokosowe - 150 g
- Mleko 2% - 1000 ml
- Budyń (proszek) - 80 g (2 opakowania.)
- Cukier - 15 g (1,5 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, duża miska, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Dwie szklanki mleka zagotuj w garnku z dodatkiem cukru.
- Pozostałe dwie szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, aż do jego rozpuszczenia.
- Rozpuszczony w mleku budyń wlej do gotującego się mleka.
- Zmniejsz ogień i dokładnie wymieszaj, uważając, aby nie powstały grudki.
- Do budyniu dodaj 4-5 łyżek wiórków kokosowych i wymieszaj.
- Odstaw budyń do ostrygnięcia.
- Masło pokrój w kostkę.
- Ubijaj mikserem, aż stanie się lekko puszyste.
- DO ubitego masła powoli dodawaj ugotowany wcześniej budyń, cały czas miksując na wolnych obrotach.
- Blachę do pieczenia wyłóż papierem.
- Na spodzie blachy ułóż herbatniki.
- Układaj na przemian warstwy masy budyniowe i herbatników, tak, aby na wierzchu została warstwa kremu
- Ciasto posyp pozostałymi wiórkami kokosowymi.
- Wstaw do lodówki na ok. 1-2 godziny.