Ciasto princessa
Opublikowano: 18.07.2023 r.
Masło, jajka, cukier i oczywiście śmietanka kremowa – to główni bohaterowie ciasta princessa. Wyobraź sobie ciasto, które łączy w sobie kremową, puszystą konsystencję z delikatną słodyczą białej czekolady. Tak, właśnie tego się spodziewaj po naszym wypieku! Dopełnią go aromatyczny cukier wanilinowy i lekki proszek do pieczenia.
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier wanilinowy - 5 g (1 łyżeczka)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 opakowania)
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki)
- Cukier puder - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- W misce ubij masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy jajecznej, mieszając.
- Przelej ciasto do tortownicy. Wstaw do nagrzanego do 200 st C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut.
- W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę. Dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj. Przełóż krem do lodówki i pozostaw go tam, aż całkowicie się schłodzi i stężeje.
- Przekrój ciasto na pół, aby otrzymać dwie warstwy.
- Na jedną warstwę ciasta nałóż połowę kremu i równomiernie rozprowadź go. Przykryj drugą warstwą ciasta.
- Pozostałym kremem przełóż wierzch ciasta i boki.
Komentarz dietetyka
Do masy możesz dodać też wiórki kokosowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk