Ciasto porzeczkowiec z serkiem mascarpone
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Mascarpone, śmietanka kremowa i dżem porzeczkowy - to trzy składniki, które sprawią, że to ciasto porzeczkowe będzie wyjątkowe! Serek mascarpone dodaje delikatności, a śmietanka nadaje lekkości. Wszystko uzupełnia intensywny smak dżemu porzeczkowego. Połączenie tych składników to prawdziwa uczta dla podniebienia, idealna na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Cukier - 50 g (1/4 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 50 g (1/3 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 40 g (2 łyżki)
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Mascarpone - 500 g (1 duże opakowanie)
- Cukier puder - 60 g (3 łyżki)
- Żelatyna - 20 g (2 łyżki)
- Dżem porzeczkowy - 400 g (1 duży słoik)
- Przyprawy - proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, blaszka do pieczenia 36x24,5 cm, szklanka
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do dużej miski i ubij z cukrem. Dolej 2 łyżki przegotowanej wody, a następnie przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość ubij na niskich obrotach.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i przelej do środka ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
- Szklankę napełnij do połowy wrzątkiem i dodaj żelatynę. Całość mieszaj intensywnie, aż do rozpuszczenia. Ostaw ją na bok do przestudzenia.
- Do dużej miski przełóż serek mascarpone, dodaj śmietankę i cukier puder. Całość ubij na średnich obrotach. Gdy masa zgęstnieje dodaj żelatynę i miksuj jeszcze przez chwilę.
- Masę podziel na 2 części. Jedna odłóż w osobnej miseczce, a do drugiej dodaj połowę dżemu z czarnej porzeczki i dobrze wymieszaj.
- Ciasto wyłóż na talerz i pokryj je kremem śmietanowym. Na wierzch wyłóż krem porzeczkowy.
- Ciasto udekoruj warstwą dżemu porzeczkowego.
Komentarz dietetyka
To ciasto zawiera sporo cukru, dlatego nie będzie dobrym wyborem na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny