Ciasto pleśniak z jabłkami
Opublikowano: 02.03.2022 r.
Jabłka, masło i mąka pszenna to kluczowe składniki w pleśniaku, który jest klasycznym polskim ciastem. Mamy tu jeszcze pięć jajek, cukier puder i cukier zwykły, oraz łyżkę kakao, które dodają całości intensywnego smaku. Kombinacja tych składników gwarantuje niesamowicie chrupiącą i aromatyczną teksturę.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 630 g
- Masło - 200 g
- Cukier puder - 120 g
- Jajko - 5 szt.
- Śmietana 12% - 25 g
- Kakao 16% (proszek) - 12 g
- Jabłko - 700 g
- Bułka tarta - 16 g
- Cukier - 235 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 12 g
- Przyprawy - sól, sok z cytryny, cynamon, proszek do pieczenia, aromat cytrynowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, sitko, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 170 st. C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
- Białka oddziel od żółtek.
- Mąkę pszenną oraz 2 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej do miski.
- Dodaj zimne masło, śmietanę, żółtka oraz cukier puder.
- Szybko posiekaj nożem ciasto, a następnie zagnieć jednolite ciasto.
- Wyrobione ciasto podziel na 3 równe części.
- Dwie części schowaj do reklamówek. Jedną włóż do zamrażarki, drugą do lodówki.
- Do trzeciej części dodaj kakao i ponownie zagnieć. Ciasto włóż do zamrażalnika.
- Dno tortownicy wyłóż jedną częścią jasnego ciasta (z lodówki). Wyrównaj dłoniami i widelcem zrób kilka nakłuć.
- Piecz spód przez 7 minut.
- Jabłka obierz, umyj i zetrzyj na dużych oczkach tarki.
- Wymieszaj z bułką tartą, sokiem z cytryny oraz płaską łyżką cynamonu. Dodaj tez 15 g cukru.
- Białka ubij ze szczyptą soli, dodając do nich stopniowo 220 g cukru. Gdy powstanie sztywna piana, dodaj mąkę ziemniaczaną oraz aromat i wymieszaj mikserem przez chwilę (tylko do połączenia składników).
- Jabłka wyłóż na podpieczony spód.
- Posyp jabłka startym na grubych oczkach ciemnym ciastem.
- Ciasto piecz przez 7 minut.
- Po tym czasie wyłóż pianę z białek na ciasto. Posyp ją startym ta grubych oczkach ciastem jasnym.
- Zwiększ temperaturę do 175 st. C. Piecz przez godzinę.
- Ciasto po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Przepis na ciasto pleśniak z jabłkami jest bogaty w tłuszcz nasycony. Ma wysoki indeks glikemiczny i sporą ilość cukru.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości