Ciasto pina colada

Opublikowano: 22.08.2025 r.
Herbatniki, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe i ananas w puszce to kluczowe składniki ciasta pina colada. Wyobraź sobie te pyszności w składzie jednego ciasta! Poczujesz tropikalny klimat bez wychodzenia z kuchni. Ten wyjątkowy deser łączy w sobie delikatność kokosa z owocową świeżością ananasa, a kruszone herbatniki nadają mu przyjemną chrupkość.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 450 g
- Wiórki kokosowe - 150 g
- Sok z limonki - 50 ml (5 łyżek)
- Mleczko kokosowe - 1000 ml
- Mąka pszenna typ 500 - 30 g (3 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 30 g (3 łyżki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Żółtko jajka - 2 szt. (2 sztuki)
- Rum biały - 30 ml (3 łyżki)
- Masło - 200 g
- Ananas w puszce - 580 g (1 puszka)
- Żelatyna - 10 g (1 łyżka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, mikser, garnek mały, duża miska, papier do pieczenia, miska, blacha
Przepis krok po kroku
- 1,5 szklanki mleka kokosowego wymieszaj z mąką, skrobią, cukrem, żółtkami oraz rumem (zwykłym lub Malibu).
- Resztę mleka wlej do garnka i zagotuj. Dodawaj wcześniej przygotowaną mieszankę i mieszaj aż zacznie się gotować. Odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia, co jakiś czas mieszając.
- Masło pokrój w kostkę i ubijaj mikserem kilka minut, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dolewaj budyń, cały czas mieszając.
- Syrop z ananasów wlej do garnka, zagotuj, zdejmij z ognia i dodaj żelatynę - mieszaj aż się rozpuści.
- Ananasa pokrój w kostkę. Dodaj do garnka, wymieszaj i odstaw do schłodzenia aż zastygnie jak galaretka.
- Formę do pieczenia wyłóż papierem. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników, posmaruj kremem kokosowym, skrop sokiem z limonki, ułóż kolejną warstwę herbatników i masę ananasową. Kontynuuj do wyczerpania składników.
- Odstaw do lodówki co całkowitego schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Dzięki zastosowaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto ma mniejszą kaloryczność i indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk