Ciasto pijana śliwka
Opublikowano: 21.05.2021 r.
Śliwki suszone, rum, krem czekoladowy typu nutella, jajka i mąka pszenna to główne składniki, które tworzą wyjątkowy smak ciasta pijana śliwka. Połączenie tych aromatycznych składników sprawia, że deser urzeka swoim intensywnym, nieco alkoholowym smakiem, jednocześnie będąc puszystym i słodkim. Chyba każdy miłośnik ciast znajdzie tu coś dla siebie!
Składniki dla 12 porcji:
- Śliwki suszone - 200 g
- Rum - 200 ml
- Krem czekoladowy typu nutella - 120 g (4 łyżki)
- Mąka pszenna typ 500 - 120 g
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 160 g (120 g do ciasta i 40 g do budyniu)
- Kakao niesłodzone - 30 g
- Mleko 2% - 400 ml
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Masło - 250 g
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia 30x25 cm, miska, miseczka
Przepis krok po kroku
- Śliwki zalej rumem, przykryj i odstaw, najlepiej na noc.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Oddziel białka od żółtek.
- Żółtka ubij z 60 g cukru i dodaj do nich mąkę i kakao.
- Białka ubij, z 60 g cukru, na sztywną pianę.
- Do masy z żółtkami dodawaj porcjami ubite białka i delikatnie mieszaj, do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
- Przelej ciasto do blachy i piecz 30 minut w 180 C.
- Zagotuj 300 ml mleka, a w 100 ml rozmieszaj proszek budyniowy i 40 g cukru.
- Wlej mleko z budyniem do gotującego się mleka i mieszaj, aż powstanie jednolity budyń.
- Gotuj budyń 1-2 minuty i odstaw do wystudzenia.
- Gdy ciasto się upiecze także je wystudź.
- Masło zmiksuj, stopniowo dodając zimny budyń.
- Śliwki odsącz od alkoholu i drobno pokrój.
- Dodaj pokrojone śliwki, razem z 3 łyżkami do kremu budyniowego i dokładnie wymieszaj.
- Ciasto przekrój na dwie części (dolna część może być trochę grubsza od górnej).
- Alkohol od śliwek wymieszaj z łyżką nutelli.
- Dolny blat ciasta włóż z powrotem do blachy i nasącz 3/4 alkoholu z nutellą.
- Resztą czekoladowego alkoholu nasącz drugi blat ciasta i połam go na kawałki.
- Połamane ciasto dodaj do kremu i wymieszaj.
- Krem z ciastem wyłóż na dolny blat ciasta.
- Opcjonalnie możesz udekorować ciasto suszonymi śliwkami i polewą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Możesz obniżyć kaloryczność i indeks glikemiczny, zamieniając cukier na słodzik.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny