Ciasto pijak
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Jajka, cukier, mak niebieski, wiórki kokosowe, masło, cukier puder i oczywiście wódka - to kluczowe składniki ciasta pijak. To połączenie sprawia, że masz do czynienia z wyjątkowym wypiekiem, który nie tylko smakuje inaczej niż typowe ciasta, ale także na pewno zaskoczy każdego, kto go spróbuje.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 80 g (0,6 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 80 g (0,6 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 150 g (0,75 szklanki)
- Wódka - 20 ml
- Mak niebieski - 150 g
- Wiórki kokosowe - 150 g
- Białko jajka - 6 szt.
- Cukier puder - 130 g (1,1 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 6 g (1 łyżeczka)
- Masło - 250 g (1,25 kostki)
- Cukier - 80 g (0,4 szklanki)
- Żółtko jajka - 6 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 25 g (4 łyżki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g (4 łyżki)
- Mleko 1,5% - 375 ml (1,5 szklanki)
- Masło - 100 g (0,5 kostki)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (6,5 łyżki)
- Mleko 1,5% - 48 ml (4 łyżki)
- Cukier puder - 120 g (1 szklanka)
- Wódka - 24 ml (2 łyżki)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, sitko, miska, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Oddziel 4 żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier (0,75 szklanki). Dalej miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- W miseczce wymieszaj obie mąki (po 0,6 szklanki pszennej i ziemniaczanej). Przesiej do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia.
- Mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce.
- 6 białek ubij na sztywną pianę, gdy będą sztywne i puszyste dodawaj stopniowo cukier puder (1,1 szklanki).
- Na końcu wmieszaj delikatnie szpatułką mak z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Piecz w tej samej formie co biszkopt, wyłożonej papierem do pieczenia, ok. 30 minut w w temperaturze 180°C. Pozostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój na pół.
- 6 żółtek utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując dodaj obie mąki (pszenną i ziemniaczaną po 4 łyżki).
- Zagotuj mleko. Dalej miksując masę jajeczną wlewaj cienkim strumieniem gorące mleko.
- Następnie postaw garnek z masą na kuchence i ciągle mieszając, zagotuj. Gotuj ok. 1 minuty, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń ściągnąć z ognia i przykryj folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni budyniu. Pozostaw do ostygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawaj stopniowo zimny budyń.
- Zaparz mocną herbatę i dodaj do nie wódki.
- Herbatą nasącz biszkopt.
- Na nasączony biszkopt połóż połowę masy budyniowej. Następnie jeden blat makowy, drugą porcję masy budyniowej i drugi blat makowy.
- Rozpuść masło w garnku. Dodaj kakao, cukier puder i mleko. Dokładnie wymieszaj, podgrzej 1 minutę i wyłącz. Polej ciasto.
- Ciasto pozostaw w lodówce przez minimum 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
Ciasto pijak jest jedną z pysznych ciast znanych w kuchni polskiej. Jest ono przygotowane z tradycyjnych składników przez co powinno być spożywane z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęło negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki