Ciasto pianka z bitej śmietany i galaretki
Opublikowano: 16.12.2021 r.
Herbatniki, masło, śmietanka kremowa i galaretka - to podstawowe składniki potrzebne do zrobienia ciasta pianki z bitej śmietany i galaretki. Ten deser zachwyci wszystkich delikatnością smaku i lekką konsystencją. Kremowa śmietanka połączona z malinkami i galaretką tworzą razem wyjątkową, owocową piankę na chrupiącej, herbatnikowej podstawie.
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 250 g
- Masło - 70 g
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g
- Galaretka - 80 g
- Maliny - 300 g
- Żelatyna - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Herbatniki rozkrusz blenderem tak, aby przypominały konsystencją piasek.
- Połącz je z rozpuszczonym masłem i wyłóż nimi dno blaszki.
- Wstaw do lodówki.
- Śmietanę ubij na gęsto i dodaj do niej rozpuszczoną w minimalnej ilości wody żelatynę.
- Masę wylej na herbatniki i wstaw do lodówki żeby masa stężała.
- Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Stężałą masę wyłóż malinami.
- Ciasto zalej galaretką,
- Odstaw ponownie do lodówki i poczekaj, aż galaretka zgęstnieje.
Komentarz dietetyka
Ciasto jest delikatne. Zawiera dobrej jakości składniki dzięki czemu możemy wprowadzić je do swojego menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk