Ciasto owsiane z miodem
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Płatki owsiane, miód i masło to kluczowe składniki tego ciasta, które nadadzą mu niepowtarzalny smak i aromat. Dodaj do tego odrobinę mleka, jajka oraz mąkę pszenną, a otrzymasz idealną mieszankę. Proszek do pieczenia i soda oczyszczona zadbają o lekką konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Płatki owsiane - 250 g (1 szklanka)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Płatki owsiane wsyp do miski i zalej ciepłym mlekiem. Poczekaj, aż napęcznieją.
- Masło utrzyj z cukrem i jajkami.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
- Do masy dodaj płatki owsiane wraz z mlekiem i dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj miód i przelej ciasto do formy.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Owsiane ciasto świetnie sprawdzi się nawet na śniadanie, dodaj odrobinę owoców i śniadanie na słodko gotowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk