Ciasto owsiane bez cukru
Opublikowano: 28.11.2021 r.
Mąka owsiana, dojrzałe banany, mleko, jajko i miód to główne składniki naszego ciasta owsianego bez cukru. Te pyszne i naturalnie słodkie składniki tworzą zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkich wypieków, idealną na śniadanie czy przekąskę. Dodatkowo, brak glutenu sprawia, że to świetna opcja dla osób z nietolerancją.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista bezglutenowa - 250 g (1 szklanka)
- Banan - 200 g (2 sztuki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 125 ml (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżka)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
- Daktyle - 60 g (2 garści)
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm
Przepis krok po kroku
- Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem, dodaj jajko i zmiksuj.
- Do masy bananowe dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko.
- Daktyle posiekaj lub przekrój na pół i dodaj do reszty składników.
- Na końcu dodaj miód i przelej ciasto do foremki.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Ciasto nie zamiera białego cukru, słodyczy nada tutaj banan i odrobina miodu. Będzie to świetny deser dla każdego, śmiało mogą także skorzystać osoby na diecie bezglutenowej.
~ Oliwia Gawron, dietetyk