Ciasto oreo
Opublikowano: 23.01.2022 r.
Ciasteczka Oreo, twaróg sernikowy i śmietanka kremowa to składniki, które stanowią podstawę tego pysznego ciasta Oreo. Dodaj do tego cukier puder i odrobinę masła, a uzyskasz deser, który zachwyca smakiem i urokiem. Całość jest delikatnie usztywniona żelatyną, dzięki czemu ciasto ma idealną konsystencję.
Składniki dla 15 porcji:
- Ciasteczka oreo - 350 g
- Masło - 50 g
- Twaróg sernikowy - 1000 g
- Cukier puder - 150 g
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g
- Żelatyna - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, blaszka do pieczenia, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Ciastka oreo (150 g) kruszymy i blendujemy. Konsystencją powinny przypominać mokry piasek. Masło rozpuszczamy w rondelku i dodajemy do ciastek.
- Mieszamy całość i przekładamy do blaszki. Równomiernie rozkładamy je po dnie blaszki i odstawiamy do lodówki.
- Masę serową przekładamy do miski. Dodajemy do niej cukier puder i cukier waniliowy. Miksujemy całość do połączenia się składników.
- W osobnej misce ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy ją do masy z serem i dokładnie mieszamy szpatułką. Ciasta kruszymy i również dodajemy do masy. Całość mieszamy.
- Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy ją do masy serowej i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki. Odstawiamy do lodówki celem stężenia.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk