Ciasto orchidea
Opublikowano: 14.01.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, cukier, śmietanka kremowa, mascarpone - to kluczowe składniki ciasta orchidea. Dodaj do tego galaretkę o smaku kiwi i malinowym, kakao oraz napar z czarnej herbaty. Wszystkie te składniki tworzą razem wyjątkowo pyszny i bogaty w smaku deser, idealny na każdą okazję.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g (2 niepełne szklanki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 600 g
- Mascarpone - 250 g
- Galaretka - 150 g (o smaku kiwi i malinowym)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Herbata czarna napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
- Sok z cytryny - 50 ml
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 23 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Do szklanek wlej po 200 ml gorącej wody, dodaj do nich galaretki i wymieszaj dokładnie.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka umieść w misce, ubij na sztywną piane, dodaj cukier i zmiksuj jeszcze chwilę.
- Cały czas ubijając, dodawaj po jednym żółtku.
- Mąkę pszenną przesiej do masy z jajek i wymieszaj delikatnie, dodaj kakao i wymieszaj do połączenia składników.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę na biszkopt.
- Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 35-40 minut.
- Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
- W misie miksera umieść śmietanę i mascarpone, ubij do powstania sztywnej piany.
- Podziel masę na dwie części.
- Do jednej dodaj wystudzoną galaretkę malinową a do drugiej o smaku kiwi, wymieszaj.
- Biszkopt nasącz herbatą z cytryną, na pierwszy placek wyłóż różową masę, przykryj drugim plackiem, a na niego wyłóż masę w kolorze zielonym i wyrównaj.
- Wstaw ciasto do lodówki na około 12 godzin.
Komentarz dietetyka
Ciasto orchidea to słodki wypiek domowy zawierający bardzo dużą ilość kalorii. Ciasto jest źródłem tłuszczu oraz cukru. Cukier podnosi bardzo szybko poziom cukru we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny