Ciasto napoleonka
Opublikowano: 30.01.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka i cukier to kluczowe składniki ciasta napoleonka. Dodaj do tego mleko i śmietanę, a uzyskasz pyszny deser warstwowy. Ten przepis łączy te składniki, tworząc unikalną kremową warstwę pomiędzy chrupiącymi płatami ciasta.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 460 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 5 szt.
- Żółtko jajka - 1 szt.
- Śmietana 18% - 20 g (2 łyżki)
- Cukier - 150 g
- Mleko 3,2% - 1000 ml
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Na blat wysypujemy mąkę (300 g) oraz dodajemy zimne masło. Składniki siekamy za pomocą noża, aż do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 1 jajko i 1 żółtko. Ciasto zagniatamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Pod koniec dodaj śmietanę. Składniki dalej zagniataj. Na koniec podziel je na dwie kulki i włóż na 30 minut do zamrażalnika.
- Oby dwie kulki rozwałkuj na cienki placek. Piecz je w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe pozostaw do wystudzenia.
- Jajka z cukrem zmiksuj do połączenia się składników. Dodaj mąkę oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj produkty za pomocą miksera.
- Składniki przelej do garnka. Dodaj mleko. Całość podgrzej do momentu rozpuszczenia się cukru oraz uzyskania jednolitej masy. Masę pozostaw do wystudzenia.
- Na upieczony spód w blaszce wylewamy gotowy budyń. Następnie układamy drugi spód.
- Całość posypujemy cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk