Ciasto napoleon
Opublikowano: 15.02.2023 r.
Mąka pszenna, masło, kajmak i śmietanka kremowa to kluczowe składniki przepisu na ciasto Napoleon, który jest absolutną klasyką wśród słodkich wypieków. Warstwowe ciasto, chrupiąca tekstura i kremowy środek sprawiają, że ten deser to prawdziwy hit na każdą okazję. Idealne połączenie prostoty i wyjątkowego smaku.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 444 g (3 szklanki, 2 łyżki)
- Jajko - 1 szt.
- Ocet spirytusowy - 12 ml (2 łyżki)
- Masło - 250 g
- Kajmak - 460 g (1 puszka)
- Żółtko jajka - 4 szt.
- Mleko 2% - 800 ml
- Cukier - 125 g
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski dodaj 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę, wsyp 420 g mąki i posiekaj nożem.
- Dodaj 200 ml wody, jajko oraz ocet.
- Wszystko zagnieć aż powstanie jednolita masa.
- Włóż ciasto do lodówki na godzinę.
- Rozgrzej piekarnik do 200 st C.
- Na dwóch blaszkach ułóż papier do pieczenia.
- Schłodzone ciasto podziel na 16 równych części.
- Obie części rozwałkuj na cienki okrąg o średnicy 22 cm. Każda część ma być pieczona na oddzielnej blaszce. W sumie pieczesz 8 razy.
- Piecz na raz 2 części ciasta na dwóch oddzielnych blaszkach - 5 minut.
- Podczas gdy 2 części się pieką, rozwałkuj kolejne dwie itd.
- Upieczone ciasto odkładaj na bok.
- Zmiksuj żółtka wraz z 250 ml mleka oraz 24 g mąki i budyniem.
- Zagotuj pozostałe mleko z cukrem.
- Dodaj do gotującego się mleka masę z żółtek, mleka, mąki i budyniu. Energicznie mieszaj aż powstanie jednolita konsystencja budyniu. Przykryj budyń folią i ostudź.
- Pozostałe masło miksuj mikserem, aż stanie się puszyste.
- Do masła (cały czas miksując) dodawaj stopniowo i na przemian kajmak oraz budyń. Powinien powstać gładki krem.
- Ubij na sztywno zimną śmietankę razem z kilkoma kroplami aromatu waniliowego.
- Krem wymieszaj delikatnie łyżką z ubitą śmietanką.
- Złóż ciasto: placek, krem (2-3 łyżki), placek, krem... do wykorzystania składników. Postaraj się, by ciasto było proste (nie krzywe).
- Ciasto zabezpiecz folią i odstaw na całą noc do schłodzenia.
Komentarz dietetyka
Jest to wysokokaloryczny deser. Zawiera dużo cukru i tłuszczu nasyconego. Nie jest zalecany osobom, które mają problemy z gospodarką węglowodanową.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości