Ciasto naleśnikowe na krokiety które nie pęka
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Mąka pszenna, mleko 3,2% i cztery jajka - to trójka, która sprawi, że Twoje krokiety będą miały idealne ciasto, które nie pęka! Połączenie tych składników z odrobiną masła tworzy elastyczną konsystencję, która świetnie nada się do zawijania farszu. Dzięki temu przepisowi Twoje krokiety będą nie tylko smaczne, ale i estetyczne.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 3,2% - 700 ml (niepełne 3 szklanki)
- Jajko - 4 szt.
- Masło - 140 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka, wlej mleko i ubij.
- Rozpuść masło i wystudź.
- Dodaj masło do reszty składników.
- Dopraw solą, cukrem.
- Dodaj mąkę pszenną i zmiksuj.
- Rozgrzej patelnię i smaż naleśniki na średnim ogniu z obydwu stron.
- Ciasto nadaje się do faszerowania.
Komentarz dietetyka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które podnoszą szybko poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny