Ciasto na walentynki

Opublikowano: 13.02.2025 r.
Mąka pszenna, kakao, cukier i truskawki – to główne składniki pysznego ciasta na walentynki. Wyczarujesz z nich coś wyjątkowego, co zachwyci Twoją drugą połówkę. Jest jeszcze mleko i jajka, które dodają ciastu puszystości i wilgotności. Wszystko wymieszaj i wstaw do piekarnika. Pycha!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 200 g (1,5 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (0,5 szklanki)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Mleko 1,5% - 125 ml (0,5 szklanki)
- Olej rzepakowy - 83 ml (0,33 szklanki)
- Jajko - 2 szt.
- Truskawki - 75 g
- Cukier puder - 10 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, forma do pieczenia w kształcie serca
Przepis krok po kroku
- Jajka wbij do miski, dodaj cukier, proszek do pieczenia i ubij na puszystą masę.
- Do jajek z cukrem po ubiciu dodawaj powoli olej.
- Dosypuj kakao naprzemiennie z dolewaniem mleka, cały czas miksując.
- Do ciasta dodawaj partiami mąkę.
- Dolej 0,75 szklanki wrzątku.
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj olejem, margaryną lub masłem.
- Ciasto piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
- Ciasto pozostaw do wystygnięcia.
- Udekoruj truskawkami i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ciasto na walentynki to klasyczne ciasto, przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie kawałka takiego ciasta raz na jakiś czas, a szczególnie w taki dzień, nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki