Ciasto na pizzę Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka krupczatka, mąka pszenna typ 500, oliwa z oliwek, świeże drożdże, sól i cukier – oto najważniejsze składniki, których potrzebujesz do przygotowania domowego ciasta na pizzę z Thermomixu! Dzięki prostemu przepisowi, z łatwością wyczarujesz idealne ciasto, które świetnie sprawdzi się jako baza do Twojej ulubionej pizzy.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka krupczatka - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Drożdże świeże - 25 g
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, blacha do pizzy, ściereczka, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomixa wsyp mąki, dodaj oliwę, sól, cukier oraz pokruszone drożdże.
- Wlej 160 ml letniej wody (około 35 stopni). [ilość wody podana na dwie porcje, w razie potrzeby odpowiednio przelicz ilość wody]
- Wyrób ciasto przez 3 minuty / "kłos".
- W tym czasie natłuść miskę np. oliwą z oliwek.
- Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj do kształtu blachy.
- Blachę do pizzy natłuść i delikatnie przełóż na nią ciasto.
- Tak przygotowane ciasto do pizzy wraz z wybranymi dodatkami (np. mozzarella, salami, sos pomidorowy) piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10-13 minut, aż brzegi się zarumienią.
Komentarz dietetyka
Drożdże używane do przygotowania ciasta na pizzę to nie tylko spulchniacz, ale również źródło witamin i składników mineralnych.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk