Ciasto na pizzę bezglutenowe

Opublikowano: 24.07.2025 r.
Mąki gryczana, ryżowa i ziemniaczana to główne składniki bezglutenowego ciasta na pizzę, które idealnie zastępują tradycyjną mąkę pszenną. Dodaj do tego mleko, drożdże, trochę cukru i oliwy z oliwek, a otrzymasz elastyczne, smaczne ciasto, idealne do Twojej ulubionej pizzy.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka gryczana - 52 g (1/2 szklanki)
- Mąka ryżowa - 45 g (1/3 szklanki)
- Mąka ziemniaczana - 27 g (1/4 szklanki)
- Mleko 2% - 120 ml (0,5 szklanki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże - 10 g (1/10 kostki)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Mielone siemię lniane - 10 g (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek mały, papier do pieczenia, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Przesiej wszystkie rodzaje mąk do dużej miski. Dodaj sól i siemię lniane.
- W małym garnku pogrzej mleko, dodaj cukier i drożdże. Dodaj oliwę.
- Ciasto wymieszaj łyżką lub mikserem na na niskich obrotach. Następnie odstaw na 30 minut
- Ciasto ugnieć jeszcze raz i uformuj duży placek. Piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 10-12 minut z ulubionymi dodatkami.