Ciasto na pizzę bez wyrastania
Opublikowano: 18.05.2022 r.
Mąka pszenna, mleko i drożdże świeże – to trio sprawia, że to ciasto na pizzę jest wyjątkowe! Bez potrzeby czekania na wyrastanie, już w kilka minut możecie mieć gotowe ciasto. Do tego odrobina oleju rzepakowego, cukru i soli, a ręce same rwą się do pracy.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 180 g
- Mleko 3,2% - 125 ml (ciepłe)
- Drożdże świeże - 25 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cukier - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- wałek, miska, blacha do pizzy
Przepis krok po kroku
- Do miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj olej. Wymieszaj wszystko.
- Mleko podgrzej do około 38 stopni. Drożdże pokrusz i rozpuść w ciepłym mleku.
- Wlej mleko z drożdżami do miski. Zacznij wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie.
- Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Ostrożnie przełóż ciasto na blachę nasmarowaną olejem.
- Uformuj kształtny placek, zwijając brzegi ciasta.
- Ułóż na wierzchu składniki.
- Piecz pizzę w 210 st. C przez 15 minut.
Komentarz dietetyka
Drożdże to nie tylko środek spulchniający do wypieków. To również świetne źródło witamin z grupy B.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk