Ciasto na pierogi z truskawkami

Opublikowano: 22.06.2025 r.
Mąka pszenna, jajko i masło – to właśnie te składniki są kluczowe w przygotowaniu idealnego ciasta na pierogi z truskawkami. Dodają one ciastu elastyczności i smaku, a po ugotowaniu staje się one miękkie i delikatne. Wystarczy odpowiednia proporcja i chwila na wyrabianie, by ciasto było gotowe na nadzienie z soczystych truskawek.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (2 szklanki)
- Jajko - 1 szt.
- Masło - 20 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- duża miska, czajnik, folia spożywcza, szklanka
Przepis krok po kroku
- W czajniku zagotuj wodę.
- W połowie szklanki wrzącej wody rozpuść masło.
- Do miski wsyp mąkę, dodaj do niej szczyptę soli.
- Do mąki wlewaj stopniowo wodę z masłem i składniki mieszaj łyżką.
- Do masy wybij jajko i zagnieć gładkie oraz jednolite ciasto.
- Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odstaw na 15 minut.
- Po tym czasie ciasto rozwałkuj na blacie posypanym mąką na grubość około 3 mm i wykrawaj z niego kółka.
- Ciasto wykorzystaj do przygotowania pierogów z truskawkami.
Komentarz dietetyka
Ciasto na pierogi z truskawkami to doskonała propozycja na ciasto do przygotowania pysznego obiadu. Ciasto świetnie sprawdzi się do przygotowania pierogów z różnymi farszami.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny