Ciasto na pierogi Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r.
Mąka pszenna, jedno jajko i odrobina oliwy z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, aby w Thermomixie wyczarować idealne ciasto na pierogi. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efektem są elastyczne, delikatne ciasto, które świetnie współpracuje z różnymi farszami. Z takim przepisem pierogi zawsze będą udane!
Składniki dla 20 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Jajko - 1 szt.
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 20
Będziesz potrzebować:
- miska, ściereczka, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki i dodaj 100 ml ciepłej wody.
- Składniki na ciasto wyrabiaj 2min./interwał.
- Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
- Po tym czasie z ciasta możesz przygotować ulubione pierogi.
Komentarz dietetyka
Ciasto na pierogi to ciasto pszenne, które zawiera mąkę z pełnego przemiału. Mąka ta pozbawiona jest dużych ilości błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Do ciasta na pierogi świetnie sprawdza się mąka orkiszowa razowa.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny