Ciasto na pierniki
Opublikowano: 28.04.2022 r.
Mąka pszenna, miód, jajka i masło - to tylko kilka kluczowych składników, które sprawiają, że ciasto na pierniki jest tak wyjątkowe. Bazując na tradycyjnych recepturach, dodajemy również kakao, które nadaje piernikom głęboki, ciemny kolor i bogaty smak. Cukier i odrobina proszku do pieczenia dopełniają tę aromatyczną mieszankę, tworząc pyszne, świąteczne ciasto.
Składniki dla 1 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (1,5 szklanki)
- Cukier - 150 g
- Miód - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 100 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Mąka orkiszowa - 300 g
- Jajko - 5 szt.
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Proszek do pieczenia - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Przyprawy - przyprawa korzenna do piernika
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Najpierw w rondlu umieść cukier, miód i masło oraz przyprawę korzenną i kakao, podgrzej do rozpuszczenia składników — nie gotuj, składniki mają się tylko połączyć.
- Na stolnicy umieść mąkę pszenną i orkiszową, proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Do przestudzonej masy dodaj jajka i rozmieszaj energicznie.
- Dodaj masę do mąki i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
Komentarz dietetyka
Ciasto na pierniki to przede wszystkim źródło węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby mające problemy z metabolizmem węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny