Ciasto na naleśniki
Opublikowano: 17.05.2023 r.
Mąka pszenna, jajka i mleko to klucze do idealnego ciasta na naleśniki – te składniki razem tworzą bazę, która sprawia, że naleśniki są delikatne i elastyczne. Dodatek wody gazowanej sprawia, że są lekkie i puszyste, a odrobina oleju rzepakowego zapobiega przywieraniu do patelni.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Woda gazowana - 200 ml (1 niepełna szklanka)
- Olej rzepakowy - 30 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, patelnia do naleśników, mikser, duża miska
Przepis krok po kroku
- Mąkę wsyp do miski.
- Następnie do miski z mąką dodaj jajko, wodę gazowaną, mleko oraz szczyptę soli.
- Składniki wymieszaj przy pomocy miksera na jednolite ciasto o gęstości śmietany.
- Następnie do ciasta dodaj olej i ponownie wymieszaj składniki.
- Ciasto na naleśniki smaż na rozgrzanej patelni do naleśników z dwóch stron na rumiany kolor.
- Gotowe naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Komentarz dietetyka
Ciasto na naleśniki to doskonała propozycja do przygotowania pysznych naleśników. Naleśniki możesz podać na słono lub na słodko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny