Ciasto na naleśniki
Opublikowano: 08.02.2023 r.
Jajka, mąka pszenna, mleko i woda gazowana – oto kilka kluczowych składników, które tworzą bazę idealnego ciasta na naleśniki. Dzięki nim, naleśniki są puszyste, elastyczne i mają doskonały smak. Te proste, ale niezbędne elementy sprawiają, że proces przygotowania jest szybki, a efekty zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki dla 4 porcji:
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Sól - 1 g
- Woda gazowana - 200 ml
- Mleko 3,2% - 240 ml
- Masło - 15 g
- Przyprawy - sól, cukier, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, patelnia do naleśników, mikser, duża miska, miska, chochelka, patelnia naleśnikowa 22 cm
Przepis krok po kroku
- Wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść masło na niej.
- Za pomocą chochli wyleć ciasto na patelnie i usmaż naleśnika z obu stron, aż się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Ciasto na naleśniki to przepis, który z powodzeniem można włączyć do zdrowej i zbilansowanej diety.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki