Ciasto na maślance z jabłkami
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Maślanka, jabłka, mąka pszenna i jajka to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że ciasto na maślance z jabłkami smakuje wyjątkowo. Dodatek ksylitolu zamiast tradycyjnego cukru sprawia, że deser jest nieco lżejszy, a olej rzepakowy nadaje mu odpowiednią wilgotność. Proste i zdrowe, a do tego naprawdę pyszne!
Składniki dla 10 porcji:
- Maślanka 1% - 250 g
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 375 g
- Jajko - 2 szt.
- Olej rzepakowy - 125 ml
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Jabłko - 300 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm
Przepis krok po kroku
- Do miski wbij jajka i utrzyj je razem z cukrem.
- Następnie wlej maślankę, olej oraz cukier.
- Wszystko razem wymieszaj przy pomocy miksera.
- Następnie przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i ponownie zamieszaj mikserem.
- Gotową masę przelać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Jabłka umyj i pokrój na plasterki. Zasyp je cynamonem i wymieszaj.
- Owoce poukładaj na wierzchu ciasta.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny