Ciasto na maślance z budyniem
Opublikowano: 05.03.2022 r.
Mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jajka, budyń i maślanka to główne składniki tego przepisu na pyszne ciasto na maślance z budyniem. Te proste, ale smaczne składniki tworzą idealne połączenie, które sprawia, że ciasto jest wilgotne, puszyste i pełne aromatu. Idealne na deser lub do popołudniowej kawki.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Olej rzepakowy - 120 ml
- Cukier - 250 g
- Jajko - 3 szt.
- Budyń (proszek) - 40 g (1 opakowanie)
- Mleko 2% - 400 ml
- Maślanka 2% - 240 ml
- Przyprawy - sól, proszek do pieczenia, aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm, blacha do pieczenia 22 x 26 cm
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Wlej mleko do garnka, odlej pół szklanki. Mleko w garnku zagotuj. Wymieszaj w szklance proszek budyniowy z 30 g cukru. Do gotującego mleka dodaj zawartość szklanki i dokładnie mieszaj, aż powstanie budyń. Lekko ostudź.
- Mąkę wymieszaj z łyżką proszku do pieczenia.
- Jajka wbij do miski, dodaj szczyptę soli.
- Zacznij ubijać jajka, dodając do nich stopniowo 220 g cukru oraz aromat waniliowy.
- Jak masa stanie się puszysta, dodaj olej (podczas miksowania).
- Na przemian dodawaj stopniowo mąkę oraz maślankę. Masę miksuj do połączenia składników.
- Masę wlej do blaszki.
- Na wierzchu wyłóż budyń.
- Piecz ciasto około 55 minut.
Komentarz dietetyka
Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny. Zawiera bardzo mało błonnika. Dostarcza głównie węglowodanów. W mniejszym stopniu - tłuszczu.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości