Ciasto na gofry
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Mąka pszenna, mleko 2% i jajka - to główne składniki ciasta na gofry, które sprawią, że będą one puszyste i chrupiące. Dodając cukier puder, zapewniasz im słodki smak, a olej rzepakowy pomaga uzyskać idealną konsystencję.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Olej rzepakowy - 60 ml (1/4 szklanki)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska, gofrownica
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj proszek do pieczenia, cukier waniliowy i połącz składniki.
- Wbij jajka, wlej mleko i wymieszaj.
- Na końcu wlej olej i dodaj cukier puder, połącz składniki.
- Ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.
- Wylewaj ciasto na rozgrzaną gofrownicę, smaż około 5-7 minut.
Komentarz dietetyka
Gofry możesz przygotować, także w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamienisz mąkę pszenną na bezglutenową.
~ Oliwia Gawron, dietetyk