Ciasto miodownik
Opublikowano: 01.05.2021 r.
Masło, miód, mąka pszenna i jajka to główne składniki, które nadają miodownikowi jego niepowtarzalny, domowy smak. Dodanie odrobiny sody oczyszczonej sprawia, że ciasto jest puszyste i delikatne. To klasyczne słodkie wypieki, które łączą w sobie prostotę i bogactwo smaku, wręcz rozpływając się w ustach.
Składniki dla 18 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 520 g (4 szklanki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Masło - 400 g (2 opakowania)
- Miód - 75 g (2 łyżki)
- Soda oczyszczona - 10 g (2 łyżeczki)
- Jajko - 2 szt.
- Sok z cytryny - 12 ml (2 łyżki)
- Kasza manna - 125 g (3/4 szklanki)
- Mleko 1,5% - 190 ml (3.4 szklanki)
- Cukier puder - 60 g (1/2 szklanki)
Liczba porcji: 18
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rózga, sitko, miska
Przepis krok po kroku
- Przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia do miski lub na stolnicę.
- Dodaj 200 gramów schłodzonego, pokrojonego w kostkę masła, cukier puder, miód i jajka.
- Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię spożywczą i pozostaw w lodówce na 10 minut.
- W garnku zagotuj mleko z połową cukru kryształ.
- Do gotującego się mleka dodaj kaszę manną.
- Cały czas mieszając gotuj aż zgęstnieje i pozostaw do ostygnięcia.
- Masło w temperaturze pokojowej przełóż do miski, dodaj drugą część cukru kryształ i ubij na puszystą masę.
- Do masła, wciąż miksując, dodawaj po łyżce wystudzonej kaszy manny.
- Masło z kaszą miksuj aż powstanie jednolita masa.
- Ciasto podziel na 5 części, każdą z nich rozwałkuj na wielkość brytfanki.
- Przełóż jeden placek do wyłożonej papierem do pieczenia brytfanki i piecz około 5 minut w 160 stopniach. Ciasto powinno być lekko złote.
- Powtarzaj tak z każdym plackiem.
- Po upieczeniu blaty dokładnie schłodź.
- Na desce do krojenia, paterze, pojemniku na ciasto lub brytfance połóż placek. Rozsmaruj na nim 1/6 kremu.
- Czynność powtarzaj. Ostatnią warstwą będzie krem.
- Na wierzch możesz wylać masę kajmakową, przyrządzić polewę czekoladową, dodać orzechy lub upiec i pokruszyć pozostałości z ciasta.
Komentarz dietetyka
Ciasto miodownik to pyszne ciasto przygotowane z tradycyjnych składników. Zjedzenie takiego ciasta raz na jakiś czas nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki