Ciasto miodowe
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Miód, masło, cukier, jajka i mąka pszenna to podstawa naszego ciasta miodowego. To one nadają mu wyjątkowy smak i cudowną konsystencję. Dzięki miodowi ciasto jest słodkie i aromatyczne, a masło dodaje mu delikatności. Raz spróbujesz i już będziesz tęsknił za tym smakiem!
Składniki dla 10 porcji:
- Miód - 480 g
- Masło - 350 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 6 szt.
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mąka pszenna typ 500 - 570 g
- Śmietanka kremowa 36% - 1000 ml
- Śmietana 18% - 220 g
- Przyprawy - cynamon
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Wlej szklankę miodu do rondelka i gotuj około 10 minut. Następnie nieco ostudź.
- W rondelku rozpuść masło
- Do dużej miski dodaj roztopione masło, cukier, 1/4 szklanki rozpuszczonego miód i cały zimny miód.
- W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i cynamon.
- W misce ubij masę maślaną i dodaj do niej jajka, ubijaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę i jeszcze raz zmieszaj.
- Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
- Ciasto przekrój na jak najwięcej cienkich warstw. Nie wyrzucaj okruszków, które powstaną przy krojeniu ciasta.
- Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną masę. Powoli dodawaj do niej kwaśną śmietanę i pozostałą część rozpuszczonego miodu.
- Gotowym kremem przełóż blaty ciasta.
- Ozdób gotowe ciasto okruchami.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny