Ciasto miodowe

Opublikowano: 18.01.2022 r.
Miód, masło, cukier, jajka i mąka pszenna to podstawa naszego ciasta miodowego. To one nadają mu wyjątkowy smak i cudowną konsystencję. Dzięki miodowi ciasto jest słodkie i aromatyczne, a masło dodaje mu delikatności. Raz spróbujesz i już będziesz tęsknił za tym smakiem!
Składniki dla 10 porcji:
- Miód - 480 g
 - Masło - 350 g
 - Cukier - 200 g
 - Jajko - 6 szt.
 - Proszek do pieczenia - 4 g
 - Mąka pszenna typ 500 - 570 g
 - Śmietanka kremowa 36% - 1000 ml
 - Śmietana 18% - 220 g
 - Przyprawy - cynamon
 
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia, rondelek
 
Przepis krok po kroku
- Wlej szklankę miodu do rondelka i gotuj około 10 minut. Następnie nieco ostudź.
 - W rondelku rozpuść masło
 - Do dużej miski dodaj roztopione masło, cukier, 1/4 szklanki rozpuszczonego miód i cały zimny miód.
 - W małej misce wymieszaj sodę oczyszczoną i cynamon.
 - W misce ubij masę maślaną i dodaj do niej jajka, ubijaj do połączenia składników. Następnie przesiej mąkę i jeszcze raz zmieszaj.
 - Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 minut.
 - Ciasto przekrój na jak najwięcej cienkich warstw. Nie wyrzucaj okruszków, które powstaną przy krojeniu ciasta.
 - Do miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną masę. Powoli dodawaj do niej kwaśną śmietanę i pozostałą część rozpuszczonego miodu.
 - Gotowym kremem przełóż blaty ciasta.
 - Ozdób gotowe ciasto okruchami.
 
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny