Ciasto minotaur
Opublikowano: 27.02.2022 r.
Zastanawiasz się, jakie składniki wchodzą w skład ciasta minotaur? Na liście znajdziesz m.in. cztery jajka, 220 gramów cukru, 200 gramów masła, 250 gramów mascarpone oraz 100 gramów gorzkiej czekolady. To połączenie prostych, ale kluczowych składników sprawia, że efekt końcowy jest słodki, kremowy i czekoladowy zarazem. Sprawdź jak to działa razem!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Cukier - 220 g
- Mąka pszenna typ 500 - 105 g
- Kakao 16% (proszek) - 24 g
- Masło - 200 g
- Mleko 2% - 125 ml
- Mleko w proszku - 130 g
- Mascarpone - 250 g
- Śmietanka kremowa 30% - 150 g
- Czekolada gorzka - 100 g
- Przyprawy - proszek do pieczenia, aromat waniliowy, napar z kawy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, garnek mały, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, sitko
Przepis krok po kroku
- Nastaw piekarnik do grzania na 180 st. C. Do blaszki włóż papier do pieczenia. Łyżkę kawy parzonej zalej wrzątkiem, by się zaparzyła.
- Oddziel białka od żółtek.
- Kakao i mąkę przesiej razem z połową łyżeczki proszku do pieczenia.
- Białka zacznij ubijać mikserem ze 110 g cukru.
- Gdy białka będą sztywne, dodawaj po jednym żółtku.
- Dodaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.
- Wymieszaj masę drewnianą łyżką.
- Wlej masę do blaszki i piecz 20 minut.
- Upieczony biszkopt wystudź.
- Wlej mleko do garnka i zagotuj wraz z 110 g cukru. Ostudź.
- Do miski dodaj masło oraz kilka kropel aromatu waniliowego. Zacznij ubijać. Podczas miksowania dodawaj stopniowo oraz naprzemiennie ostudzone, wcześniej przygotowane, mleko z cukrem oraz mleko w proszku.
- Biszkopt nasącz naparem z kawy.
- Posmaruj masą z mlekiem w proszku.
- W garnku rozpuść czekoladę ze śmietanką. Wystudź.
- Mascarpone umieść w misce.
- Dodawaj do mascarpone stopniowo czekoladę ze śmietanką i miksuj.
- Krem czekoladowy wyłóż na krem z mlekiem w proszku.
- Ciasto posyp kakao.
- Wstaw do lodówki, by się schłodziło.
Komentarz dietetyka
W przepisie jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych. Czekolada i kakao są źródłem przeciwutleniaczy.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości