Ciasto michałek
Opublikowano: 29.09.2022 r.
Jajka, kakao, mąka pszenna, cukier, dżem truskawkowy i śmietanka kremowa – to główne składniki, które sprawią, że ciasto michałek będzie niezwykle smaczne. Proste w przygotowaniu, ale pełne smaku i aromatu, idealne na każdą okazję. Dodatek dżemu truskawkowego nadaje mu wyjątkowej owocowej nuty, a śmietanka kremowa podkreśla jego delikatność i puszystość.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Olej rzepakowy - 125 ml (1/2 szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (1 łyżeczka)
- Soda oczyszczona - 10 g (1 łyżeczka)
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Budyń (proszek) - 140 g
- Masło - 250 g (1 kostka)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 200 g (1 słoiczek)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, lodówka
Przepis krok po kroku
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą.
- Wlej olej i miksuj. Całość wymieszaj i upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C. Ostudź ciasto i podziel na dwa blaty.
- Mleko wlej do garnka o zagotuj, dodaj cukier i budyń. Odstaw masę do ostudzenia.
- Cukierki posiekaj i wymieszaj z kakao.
- Masło utrzyj na gęsty puch. Stopniowo dodawaj ostudzony budyń.
- Upieczone ciasto posmaruj dżemem, dodaj masę budyniową.
- Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
- Wyłóż masę na ciasto i ostaw do lodówki.
Komentarz dietetyka
W podobny sposób możesz przygotować ciasto z dowolnymi cukierkami.
~ Oliwia Gawron, dietetyk