Ciasto maxi king
Opublikowano: 20.06.2021 r.
Herbatniki, masa krówkowa, mascarpone i gorzka czekolada – to kluczowe składniki, które sprawiają, że ciasto maxi king jest obłędnie pyszne! Wyobraź sobie warstwy kruchego spodu, kremowej masy, lepkiej karmelowej nuty i czekolady, która rozpływa się w ustach. Dodaj do tego chrupiące orzechy włoskie, a dostaniesz przepis na prawdziwą ucztę dla zmysłów!
Składniki dla 10 porcji:
- Herbatniki - 400 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 150 g
- Masa krówkowa - 300 g
- Mascarpone - 500 g
- Masło - 400 g
- Czekolada gorzka - 400 g
- Orzechy włoskie - 150 g
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Ułóż warstwę herbatników w blaszce do pieczenia.
- Mleko, cukier i dwa opakowania cukru wanilinowego zagotuj i pozostaw do ostygnięcia.
- Masło utrzyj z serkiem mascarpone i zagotowanym wcześniej mlekiem do momentu uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Na herbatniki wyłóż połowę masy mlecznej, następnie ułóż warstwę herbatników, którą posmaruj masą krówkową.
- Na masę krówkową wyłóż pozostałą masę mleczną i warstwę herbatników.
- Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
- Rozpuszczoną czekoladę wylej na wierzch ciasta i posyp ją posiekanymi orzechami.
- Gotowe ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężało.
Komentarz dietetyka
Ciasto maxi king jest wysokokaloryczne, dlatego uważaj na jego ilość w swoim jadłospisie. Jednak nie rezygnuj całkowicie z takich posiłków.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny