Ciasto maślane
Opublikowano: 17.05.2021 r.
Masło, jajka, mąka pszenna i odrobina mleka – to główne składniki, które sprawiają, że ciasto maślane jest takie pyszne. Wszystkie te elementy razem tworzą gładką i kremową strukturę, która idealnie pasuje do owocowych dodatków, takich jak truskawki. Dodatek ksylitolu zamiast zwykłego cukru nadaje ciastu delikatną słodycz.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 4 szt. (4 sztuki)
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 100 g (1 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 15 g (3 łyżeczki)
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g (ok. 2,5 szklanki mąki)
- Masło - 200 g
- Mleko 1,5% - 200 ml
- Truskawki - 500 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser
Przepis krok po kroku
- Truskawki umyj, odetnij szypułki i pokrój w plastry.
- Mleko przełóż do małego garnka i rozpuść.
- Do miski wbij jajka, dodaj ksylitol i ucieraj do połączenia składników.
- Do masy jajecznej dodaj mleko, roztopione masło i wymieszaj.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i miksuj mikserem do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż truskawki.
- Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Osoby z podwyższonym stężeniem cholesterolu, chorobami serca powinny rozważyć zamianę masła na dobrej jakości margarynę.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk