Ciasto marysieńka
Opublikowano: 02.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i kakao - to tylko początek pysznego ciasta marysieńki! Wypełnione kremowym nadzieniem z mleka, cukru wanilinowego i żółtek oraz posypane chrupiącymi orzechami włoskimi i małymi bezami, to ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Przygotuj się na intensywnie czekoladową i wyjątkowo aksamitną przyjemność!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g
- Kakao 16% (proszek) - 45 g
- Mleko 2% - 500 ml
- Cukier wanilinowy - 10 g
- Żółtko jajka - 5 szt.
- Cukier puder - 100 g
- Masło - 20 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 250 g
- Orzechy włoskie - 150 g
- Beziki (małe gotowe bezy) - 80 g
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywną pianę z cukrem.
- Dodawaj po kolei żółtka, nadal ubijając.
- Do masy jajecznej wsyp przesianą mąkę i kakao. Delikatnie wymieszaj przy pomocy rózgi.
- Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż ciasto. Piecz w temperaturze 160 – 170 st. C przez około 30 – 35 minut. Po czym ostudź go.
- Wystudzony biszkopt przekrój na 2 blaty.
- W rondelku zagotuj mleko z cukrem wanilinowym. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika.
- Żółtka i cukier puder utrzyj na pianę. Dodaj skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj, aż do uzyskania gładkiej pasty. Dodaj 100 ml wrzącego mleka i zmiksuj do połączenia.
- Mieszankę jajek i skrobi wlej do reszty zagotowanego mleka, dobrze wymieszaj, do połączenia. Zagotuj, często mieszając, aż krem zgęstnieje. Odstaw go do ostudzenia.
- Masło utrzyj na puszystą masę, następnie dodawaj do niego małymi porcjami budyń. Mieszaj do połączenia składników.
- Na jeden z blatów wyłóż połowę kremu.
- Orzechy i bezy posiekaj na małe kawałki i wymieszaj razem. Masę wysyp na blat posmarowany kremem.
- Na ciasto wyłóż kolejną masę, przykryj drugim blatem i posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny