Ciasto Mars
Opublikowano: 19.12.2023 r.
Baton Mars, schłodzona śmietanka kremowa, mascarpone i kajmak to kluczowe składniki tego przepysznego ciasta Mars. Warstwowe połączenie herbatników i krakersów, które idealnie współgrają z czekoladą mleczną, tworzy nieodparte połączenie smaków. Nawet najbardziej wybredni łasuchy będą zachwyceni!
Składniki dla 10 porcji:
- Baton Mars - 459 g (9 opakowań)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (schłodzona)
- Mascarpone - 250 g (schłodzone)
- Kajmak - 480 g (1 opakowanie)
- Herbatniki - 200 g (do wyłożenia warstwy)
- Krakersy - 200 g (do wyłożenia warstwy)
- Czekolada mleczna - 100 g
- Przyprawy - aromat waniliowy, śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 20x20 cm, papier do pieczenia, miska, kuchenka mikrofalowa
Przepis krok po kroku
- Do blaszki włóż papier do pieczenia.
- Na spodzie ułóż jedną warstwę herbatników.
- Śmietankę, mascarpone, 1 opakowanie śmietan-fixu oraz kilka kropli aromatu waniliowego zmiksuj do powstania gładkiej masy.
- Pokrój 8 batonów w nie za duże plastry i dodaj do kremu.
- Całość wymieszaj łyżką.
- Na herbatniki wyłóż połowę kremu.
- Na kremie ułóż warstwę krakersów.
- Kajmak umieść w misce i podgrzej w mikrofalówce (kajmak ma się lekko rozpuścić).
- Polej kajmakiem krakersy i ponownie ułóż warstwę krakersów.
- Na koniec wyłóż resztę kremu.
- Ciasto posyp startą na tarce czekoladą i udekoruj kawałkami batonów.
- Odstaw ciasto na całą noc do lodówki do schłodzenia. Ciasto smakuje najlepiej po minimum 48 godzinach.
Komentarz dietetyka
Ciasto to jest wysokokaloryczne. Jeśli chcesz trochę zmniejszyć indeks glikemiczny oraz kaloryczność, możesz wykorzystać do przepisu czekolady bez dodatku cukru oraz herbatniki czy krakersy z pełnego ziarna.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości