Ciasto marcinek
Opublikowano: 30.12.2021 r.
Mąka pszenna, masło, cukier, jajka i jogurt grecki – to podstawowe składniki na wyjątkowe ciasto marcinek. To tradycyjny deser z Podlasia, który zachwyca swoją warstwową strukturą i kremową konsystencją. Delikatne warstwy ciasta przeplatają się z bogatym śmietanowym nadzieniem, tworząc prawdziwą ucztę dla podniebienia.
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Masło - 160 g
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Jajko - 2 szt.
- Jogurt grecki pełnotłusty - 150 g
- Proszek do pieczenia - 20 g
- Śmietana 18% - 1500 g
- Śmietanka kremowa 30% - 600 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- W misce ubij masło do powstania białej masy, dodaj cukier i jajko, ubij razem.
- Do masy dodaj jogurt grecki, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszaj składniki i zagnieć gładkie ciasto.
- Ciasto podziel na 15 różnych części.
- Należy upiec każdy kawałek ciasta osobno.
- Rozwałkuj kawałek ciasta i umieść w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez 10-12 minut.
- Postępuj tak z każdym kawałkiem ciasta.
- Ubij w misce śmietanę kremówkę na sztywną pianę, dodaj śmietanę kwaśną, cukier waniliowy i wymieszaj.
- Gotowe blaty ciasta przełóż kremem.
- Wyrównaj boki kremem.
- Posiekaj migdały i boki ciasta obsyp migdałami.
Komentarz dietetyka
Ciasto marcinek to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość cukru. Ciasto przygotowane w domu zawiera mniej konserwantów i przygotowywane z lepszej jakości składników. Ciasta nie powinny spożywać osoby z podwyższonym poziomem trójglicerydów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny